Svenska Träskyddsinstitutet publicerar lägesrapport nummer 6 om Malmö stads försök med olika material i bryggor vid Öresund.
Den nyligen publicerade rapporten sammanfattar resultatet av den sjunde besiktningen av trä-, plast- och kompositmaterial som har exponerats vid Sibbarps bad- och campingplats i Malmö sedan 2013-2014. Syftet med försöken är att utvärdera vilka material som bäst uppfyller Malmö stads krav på hållbarhet, utseende och funktion i en utsatt utomhusmiljö.
Försöket har gett viktig information om olika materials egenskaper och hur lämpliga de är för användning utomhus i utsatta miljöer, med tanke på fukt, biologiska skador samt deras hållbarhet och utseende.
Centrala resultat:
- Färgförändringar: Alla trä- och träbaserade material har snabbt blivit gråa under exponeringen, medan plast- och kompositmaterial i stort sett har behållit sin ursprungsfärg även efter cirka 132 månaders exponering.
- Påväxt av biologiska skadegörare: Trä- och träbaserade material samt trä-plastkompositer har i varierande grad drabbats av påväxt av missfärgande svamp, alger och i vissa fall lavar. Material av återvunnen plast har däremot klarat sig nästan helt utan påväxt.
- Rötangrepp: Fem material (Accoya, azobé, bankirai/kirai, cumaru, fanérträ av gummiträ och furukärnved från Gotland) har inte visat några synliga tecken på rötangrepp. Andra material som impregnerat trä och Thermowood har fått mindre rötangrepp, medan ek, robinia och roble har visat måttliga angrepp. Organowood, ett kiselbaserat material, angreps tidigt av röta, vilket delvis beror på att föreskriven efterbehandling av kapsnitten inte utfördes.
- Mekaniska egenskaper: Ek och robinia har visat sig särskilt mottagliga för sprickbildning och uppfläkning av kantsidor. Samtliga trämaterial med rillad yta har också utsatts för sprickbildning. För användning i miljöer där människor går barfota, som på bryggor och altaner, avråds från material som kan ge upphov till sprickbildning.
Klicka på bilden för att läsa hela rapporten:
